Banner de la revista amb el perfil de Collserola

El fortí de Collserola

per

Cisco Tomàs

a

Amb el diccionari a la mà, un fortí és una petita construcció per a la defensa d’un lloc o ciutat. A Collserola en tenim un que va ser construït durant la primera guerra carlina (1833-1840) quan era Capità General de Catalunya Manuel de Llauder (Argentona 1789-Madrid 1851), Marquès del Valle de Rivas. Aquest senyor va fer construir fortins arreu.

El fortí de Collserola és un edifici de planta rectangular amb dues torretes circulars als angles oposats NO i SE; fou construït amb pedra de la zona sense treballar i amb maó pla, tot lligat amb morter de calç. Presenta unes espitlleres sobre una línia d’imposta, petit cinturó d’obra. L’any 1845 Joaquim Desvalls i de Sarriera, propietari del palau del Marquès d’Alfarràs, va fer enderrocar-lo en part.

Certament, la informació que es té sobre aquest edifici és mínima. No es coneix amb certesa l’any de construcció, ni el temps que va ser utilitzat com a fortí. La seva història, en gran part, és desconeguda. La seva ubicació geogràfica és al Parc de Collserola molt a prop del Campus Mundet, anant cap al Laberint d’Horta. Seguint l’únic carrer que puja en direcció muntanya es troba el carrer Germans Desvall, on hi ha un cartell indicatiu del camí GR-6 i a uns 200 m es troben les runes del fortí, en una situació estratègica a 265 m d’altura, des d’on es podia mirar el pla de Barcelona i rodalia.

Hi ha una frase feta que diu que totes les comparacions són odioses, però després de la història del petit fortí de Collserola, val la pena fer algunes comparacions amb altres fortificacions, es pot dir monstruoses. La línia Maginot, muralla fortificada construïda a França (1929-1938) per defensar la frontera amb Alemanya, una fortificació gegant de 400 km de llarg, 108 forts un cada 15 km i una gran quantitat de petits fortins, uns 6.000. Una línia defensiva al llarg de 500 km des de Portbou fins a Hondarribia (País Basc). Avui dia tot està abandonat, ocasionalment ho fan servir els excursionistes com a aixopluc.

Nosaltres ens quedem amb la història del fortí de Collserola, que devia ser un fortí en època de rebaixes, estava construït amb pedra del lloc sense treballar i morter de calç de collita pròpia.

Cisco Tomàs