L’estació modernista dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de les Planes, ubicada en el barri del mateix nom del districte barceloní de Sant Gervasi-Sarrià-Vallvidrera, ha recuperat el seu aspecte original després d’una obra de restauració.
L’estació fou edificada el 1916 dins l’obra de prolongació del tren de Sarrià que va acabar enllaçant Barcelona amb el Vallès Occidental i que actualment forma part del metro del Vallès. Es va inaugurar el 1917.
Aquesta estació de les Planes és una de les més singulars de la xarxa ferroviària de la capital catalana, ubicada a l’entorn natural de la serra de Collserola i amb una fesomia gairebé d’alta muntanya. Construïda en estil modernista tardà, amb una torrassa característica en el context de creació de les noves ciutats-jardí en entorns lluny del brogit urbà, amb el pas del temps es va malmetre el seu aspecte original amb la construcció d’una gran marquesina que no formava part de l’edifici inicial, i que s’hi va afegir per protegir els usuaris que s’esperaven a l’andana de les inclemències meteorològiques.
Quan es va construir l’andana central de l’estació, aquesta gran marquesina va perdre la seva funcionalitat principal i va passar a ser un element prescindible per al bon funcionament de l’estació. Per això, amb la restauració s’ha tret la marquesina, s’ha recuperat la volumetria original de l’edifici i s’evitaran, a més, els esforços que provocaven els tirants de la marquesina sobre la façana.
Amb la mateixa voluntat de recuperar l’aspecte original s’ha actuat sobre la fusteria i els acabats exteriors. Pel que fa a la sala interior que fa de vestíbul de l’estació, s’ha recuperat l’aspecte que tenia inicialment i s’ha actuat sobre els totxos de l’arc de la paret, les rajoles i el paviment. També s’ha dut a terme un estudi cromàtic de tots els components de l’edifici que ha permès descobrir les policromies originals, amagades sota les diferents actuacions que s’hi han realitzat al llarg dels anys, i l’edifici ha recuperat els colors originals. També s’han fet altres treballs de millora al conjunt de l’estació.

El “Planas Park“, el parc d’atraccions a les Planes
Amb el boom que es va produir el 1917 a les Planes de Vallvidrera amb l’arribada de la línia de ferrocarril des de la plaça de Catalunya, i el tràfec de viatgers procedents de la capital amb un afany per deixar enrere, per un dia, l’estrès de la ciutat i envoltar-se de natura per poder respirar aire pur, van sorgir per tot arreu bars, berenadors, restaurants i tota mena d’establiments per satisfer les necessitats de la multitud de visitants que hi acudien cada cap de setmana.
En el marc d’aquesta expansió d’entreteniment, es va crear el parc d’atraccions “Planas Park”, que es va ubicar en un lloc molt estratègic, a l’altre costat del pont que permetia travessar la riera de Vallvidrera, a la sortida de l’estació, de manera que tot aquell que vingués amb tren, forçosament havia de passar per davant de la porta d’entrada.
Amb una porta de fusta i una tanca que l’envoltava, el més destacable eren uns cavallets a l’estil dels vells cavallets europeus, una caseta de tir al blanc i alguna atracció menor. Res a veure amb els altres parcs que existien a la ciutat i els seus voltants, com eren el Saturno Park de la Ciutadella, el Casino de la Rabassada o el del Tibidabo.
No obstant això, malgrat la seva poca magnitud, hi va haver qui va posar el crit al cel i va escriure un extens article a la premsa, dient que el naixement d’aquelles atraccions en aquest lloc era un atemptat contra els boscos de Collserola. Va tenir una vida efímera, no va durar més enllà de l’any 1930.
